Meetinstructies Rolgordijnen


Meetinstructie RolgordijnenMeet je raam op voordat je je rolgordijn bestelt. Lees onderstaande meet instructie:

Voor je begint met het opmeten van je raam controleer je of er geen buizen, hendels of andere obstakels in de weg kunnen zitten.
Let er bij rolgordijnen in cassette op dat de cassette inclusief de randafwerking een hoogte van ca 12 cm heeft.

Zonder een cassette is het systeem 7-10 cm hoog.

Bij de bestelbreedte vul je altijd de buitenafmeting van het rolgordijn in, inclusief steunen of cassette  (systeembreedte).  Het rolgordijnstof is afhankelijk van de systeem breedte van het rolgordijn 3 tot 3,5 cm smaller.

Montage binnen de nis.

Rolgordijn in de nisNeem de maat tussen de twee zijwanden en trek hier 0,5 cm van af. Vul het resultaat in bij "breedte".
Meet de hoogte van bovenkant nis, tot op de vensterbank. Vul deze hoogte in bij het vak "hoogte".

Als het rolgordijn voor een draai-kiepraam komt te hangen, is het vaak onverstandig om het rolgordijn in de nis te monteren. Het is dan veel functioneler om het rolgordijn over de raamnis te plaatsen.

Montage de raam nis overlappend.

Rolgordijn over de nisVan belang is hier dat het rolgordijn in de breedte de raamnis overlapt om lichtinval te vermijden en inkijk tegen te gaan.

We adviseren bij verduisterende rolgordijnen een overlap van ten minste 10 cm aan elke kant van het raam. Bij semitransparante is dit minimaal 7 cm.
Aan de bovenzijde van het raam kies je een overlapping van tenminste 10 cm.

Neem de breedte van de nis en tel hier aan twee kanten 10 cm bij op. Vul het resultaat in bij "breedte".
Neem de hoogte van de raam nis en tel hier één keer 10 cm bij op als je  uitgaat van montage 10 cm boven de nis. Vul het resulaat in bij "hoogte".

Montagehoogte opgeven i.v. kindveiligheid.

Meten hoogte i.v.m. kindveiligheid.Neem de lengte van de bovenzijde rolgordijn tot vloer en vul deze lengte in het vak "montagehoogte" in.  Deze hoogte bepaalt de lengte van de ketting vanwege E.U. kindveiligheid voorschriften.  De ketting komt dan 150 cm van de vloer te hangen zodat kleine kinderen zich er niet in kunnen verstrengelen.

Montage op een draai-kantel raam

Rolgordijn op draai- kiepraam.Deze wijze van monteren is vaak de minst handige wijze. Doordat bij een draai kantel/raam de scharnieren vaak in de hoek zitten, kan het raam niet meer helemaal open worden gedraaid als het rolgordijn gemonteerd is omdat de steunen of cassette te diep zijn. Ook schijnt er meer licht binnen langs de zijkanten, dan bij montage over de raam nis.
Dit kan bij een verduisterend rolgordijn een probleem zijn omdat het rolgordijn te weinig overlap heeft.

Houd er rekening mee dat de diepte van een rolgordijn zonder cassette ca 7 cm diep is en met cassette ca 8 cm diep is. Als het mogelijk is om over de raam nis te monteren, adviseren wij deze optie.

Wens je toch het rolgordijn op het raam te monteren neem dan de breedtemaat midden op het raam tot aan de raamkruk. Trek hier aan scharnierzijde 2 cm af. Vul het resultaat in bij "breedte".
Meet vervolgens de hoogte op van het raam. Dit wordt de maat van het rolgordijn, vul deze in bij "hoogte".

Kies de bedieningszijde aan de scharnierzijde, omdat je hier de meeste overlap heeft en de ketting niet in de weg hangt bij de raamkruk met het openen of sluiten van het raam.
Attentie: Als het raam dicht in de hoek draait, kan het raam meestal geen 90 graden meer geopend worden.

Rolgordijn in erkers.

Rolgordijn in erker.In een erker is de hoek vaak het grote probleem. Als je een rolgordijn zonder cassette hebt, kan dit contra rollend worden gemaakt. Het doek rolt dan aan de voorzijde van de rol af zodat de kier in de hoek sterk verkleind wordt.
Omdat we willen dat het rolgrordijn vanaf de straatzijde het beste hangt, wordt hier de grootste breedte genomen.

Indien je kiest voor een rolgordijn in cassette, dan is contra rollend niet mogelijk en is de kier in de hoek ca 7 cm.

Hoe je het best een erker kunt opmeten lees je hieronder.

Opmeten rolgordijn in erker 90 graden.

Rolgordijnen in erker 90 gradenHet best te verkrijgen resultaat vanaf de straatzijde krijg je door dit raam over de gehele breedte te meten minus 0,5 cm. Het sluit dan vanaf de straatzijde goed aan.

De bediening kies je niet in de hoek, maar altijd aan de buitenzijde. Zo heb je de minste inkijk tussen de rolgordijnen in de hoek.

Als de rolgordijnen geen cassette hebben, kun je ze door ons ook contra rollend laten uitvoeren. Neem de hoogte en trek van deze hoogtemaat niets af.

Een erker die niet haaks is inmeten.

Plaats in elke hoek een blanco stuk papier op de vensterbank en plak dit tijdelijk vast.

Opmeten erker voor rolgordijnen.

Teken nu 8 cm uit de kant een lijn. In de hoeken zullen deze lijnen elkaar kruisen en ontstaan de meetpunten.
Meet van links tot eerste kruispunt en trek hier -0,5 cm van af.
Meet van 1e kruispunt tot 2e kruispunt - 0,5 cm en van 2e kruispunt tot rechter kant - 0,5 cm. Meet van laatste kruispunt naar rechts en trek hier weer 0,5 cm van af. Vul deze waardes telkens in in het vak "breedte".

De hoogte meet je zoals hierboven omschreven.